Nigerian Civil Defense Aptitude test past questions and answers | NSCDC sample questions Released.

Nigerian Civil Defense Aptitude test past questions and answers PDF Download  | NSCDC sample questions

Here are Few Questions to expect;

What is Civil Defence / What do there do?

1. Civil Defence is a volunteer-based
emergency response organization. Civil
Defence supports the frontline emergency
services, e.g. in dealing with severe weather
or searching for missing people. There also carry out community support activities, e.g.
providing first aid cover at both local and
national events.
Civil Defence operates at national level
under the Department of Defence. Services,
such as, Casualty, Rescue, Auxiliary
Fire, Welfare, Monitoring and Communications,
are delivered locally through Local
Authorities. Each Local Authority has a Civil
Defence Officer who oversees the organising
and recruitment of volunteers. The Civil
Defence Officer acts as the link between
the volunteer, community, local authority and
the organisation nationally.

2. How to join Civil Defence?
To join the Civil Defence organisation please contact the Civil Defence Officer in your local authority area. Contact details for all Civil Defence Officers are available on the Home Page under How to Join or by clicking on this link . All new members must complete an enrolment form and undergo
Garda vetting.

3. What is the minimum age limit for
membership of Civil Defence?
A person joining Civil Defence must be 18 years of age on the date of Enrolment.

4. What skills do I need to join?/What training/services are available?

Civil Defence offer members the opportunity
to train in a variety of skills and to learn
new techniques that will not only assist your
local community in the event of an
emergency but will also enhance your own
personal development. Centrally run training courses, which run from January to May and
again from September to December, are offered in the following areas:
Casualty Service – Civil Defence provides pre-hospital training and certification from Responder to Practitioner levels. All training
is delivered by experienced instructors and is certified to national standards.
Rescue Service – training in urban rescue, open country search for missing persons and water based search and recovery.
Auxiliary Fire Service – training in certain areas of fire fighting such as pump and ladder drills. Pumping floodwaters and supplying water and emergency supports to
the community.
Monitoring Service – training in the
measurement of background radiation at specified locations throughout the country through the use of Graetz Meters. The
Service also collects samples of water, milk, meat, vegetables etc throughout the country for laboratory testing by the EPA in order to give a nationwide picture of radiation spread.
Welfare Service – training in aftercare for disaster victims. Training in food preparation
is carried out in accordance with HACCP standards.
Communications – training in VHF, UHF,
TETRA and marine VHF radio operations and procedures including the familiarisation and correct use of all items of radio equipment
operated by Civil Defence.

5. How much time do I have to give?
Volunteers normally attend for training for about two hours per week. After completing
initial training, they are expected to make themselves available for duties such as providing first-aid cover at community events. Volunteers may also be called on at
short notice to e.g. search for missing people.

6. Who can call out a Civil Defence team?
Civil Defence responds to emergency calls for assistance from the Gardaí, Fire Service, HSE, Local Authorities, Irish Coastguard and Government Departments. Civil Defence is
not a 999 service and does not e.g. assist with missing person searches unless requested by the Gardai.

1. The NSCDC College of Peace and Disaster
management is in which state?
A. Lagos
B. FCT
C. Katsina
D. Kaduna

2. The NSCDC is statutorily empowered by Act.
No. 2 of
A. 1960
B. 2003
C. 1999
D. 1963

3. The NSCDC was formally known as
A. Lagos Civil Defence Committee
B. Nigerian Blue Army
C. Federal Defence Corps
D. Defence and Protection Corps of Nigeria

4. Which president signed into law the statutory
backing of the NSCDC?
A. Yakubu Gowon
B. Shehu Shagari
C. Olusegun Obasanjo
D. Muhammadu Buhari

5. When was the first military coup carried out in
Nigeria?
A. 1966
B. 1965
C. 1967
D. 2968

6. How many local Government do we have in
Nigeria?
A. 778
B. 775
C. 774
D. 776

7. Who is the first Nigerian president?
A. Dr Nnamdi Azikiwe
B. Abubakar Tafa Balewa
C. Obafemi Awolowo
D. Alhmadu Bello

8. Which country’s flag is called the Union Jack?
A. France
B. Germany
C. Great Britain
D. Israel

9. What is the largest continent in the world?
A. Africa
B. America
C. Australia
D. Asia

10. What does the white colour in Nigerian flag
stand for?
A. Peace’
B. Dignity
C. Strength
D. Fertility.

Latest Nigerian Current
Affairs

1. The parliament of Nigeria is called ________
(A) House of Representative
(B) Senate
(C) State house of Assembly
(D) National Assembly
Answer: D

2. Democracy day is celebrated in Nigeria on
———
(A) Oct 1
(B) Jan 12
(C) May 29
(D) June 12
Answer: D (It was recently changed)

3. How many members make up the house of
representative in Nigeria?
(A) 280
(B) 774
(C) 360
(D) 359
Answer: C

4. How many members make up senate in the
upper arm of the national assembly?
(A) 100
(B) 108
(C) 109
(D) 110
Answer: C

5. Nigeria is divided into how many geopolitical
zone?
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
Answer: B

6. Nigeria flag was created by——————-
A. Mr Aina Onabolu
B. Prof Wole Soyinka
C. Taiwo Akinkumi
D. Ben Odiase
Answer: C

7. How many local governments do we have in
Nigeria?
A. 744
B. 774
C. 747
D. 784
Answer: B

8. Who was the first military head of state?
A. Gen. Muritala Muhammed
B. Gen. Ibrahim Babangida
C. Gen. Aguiyi Ironsi
D. Gen. Idiagbon
Answer: C

9. Who stopped the killing of twins in calabar?
A. Henry Townsend
B. Herbert Marculey
C. Mongo Park
D.Mary Slessor
Answer: D

10. Nigeria became a republic in what year?
A. May 29, 199
B.Jan 15, 1966
C. Oct 1, 1960
D. Oct 1, 1963
Answer: D

11. Economic Community of West African
States ECOWAS. was established in what year?
A. May 1975
B. May 1963
C. May 1966
D. May 2000
Answer: A

12. Which state is referred to as “The Sunshine
State”
A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Jigawa state
D. Oyo state
Answer: B

13. The Nigeria flag was designed by Taiwo
Akinkunmi in what year?
A. 1957
B. 1959
C. 1960
D. 1963
Answer: B

14. The amalgamation of the northern and
southern protectorates and the colony of Lagos
was in what year?
A. 1959 B. 1914 C. 1963 D. 1960
Answer: B

15. Nigeria celebrated her last centenary
anniversary in what year?
A. 2000 B. 2014 C. 2020 D. 1990
Answer: B

16. Who is the current minister of Education in
Nigeria?
A. Prof Rukkayat Rufai B. Adamu Adamu C.
Prof Adedapo Afolabi D. Prof. Wole Soyinka
Answer: B

17. The state with the least number of local
government in Nigeria is——————
A. Zamfara B. Lagos C. Bayelsa D. Anambra
Answer: C

18. Who is the current Senate President in
Nigeria?
A. Yakubu Dogara
B. Bukola Saraki
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole
Answer: B

19. Who is the current House of Rep in Nigeria?
A. Yakubu Dogara
B. Bukola Saraki
C. Tukur Buratai
D. Oshiomole
Answer: A

20. Which state is referred to as “Centre of
Excellence?”
A. Ekiti state
B. Ondo State
C. Lagos state
D. Oyo state
Answer: C

21. Which state is referred to as “The Gateway
state”
A. Ekiti state
B. Ogun State
C. Jigawa state
D. Oyo state
Answer: B

22. The current minister of petroleum is
—————-
A. President Muhammodu Buhari
B. Amaechi
C. Aisha Alhassan
D. Babatunde Fashola
Answer: A

23. The first coup carried out in Nigeria was in
what year?
A. 1996
B. 1966
C. 1967
D. 1973
Answer: B

24. Nigeria civil war started in what year?
A. 1967
B. 1970
C. 1966
D. 1985
Answer: A

25. The Aba Women Riot took place in what
year?
A. 1975
B. 1929
C. 2001
D. 1939
Answer: B

Part 2 of NIGERIAN CURRENT
AFFAIRS (UPDATED SECTION)

26. Who is the current INEC Chairman?
Mahmood Yakubu

27. Who is current Chief of Army Staff? Gen.
Tukur Yusuf Buratai

28. Who discovered River Niger? Mungo Park

29. Who coined the name “Nigeria”? Flora
Luggard

30. The first trade in Nigeria was held in what
year? 1953

31. The highest mountain in Africa is? Mt
Kilimanjaro in Tanzania

32. The Largest River in the World is?
Mississippi

33. The largest city in the world is? New York

34. Coldest country in the world is? Russia

35. The largest River in Nigeria is? River Niger

36. The United Nations was founded in what
year? 1945

37. ECOWAS was founded in what year? 1975

38. The largest city in West Africa is? Ibadan

39. The twin towers ( World Trade Centre ) was
bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama
Bin Laden Terrorist group

40. The league of Nations was founded in what
year? 1920

41. Central Bank of Nigeria was established in
what year? 1959

42. The smallest continent in the world is?
Australia

43. The First World War started in what year?
1914

44. The First World War ended in what year?
1919

45. The least populated country in the world is?
Vatican city

46. Who hosted the 2010 FIFA World Cup?
South Africa

47. Nigeria is divided into how many geo-
political zones? 6

48. The most populated country in the world is?
China

49. The largest Island in the world is? Greenland

50. The Eifel’s Tower is located in what
country? France

51. Eifel’s Tower was built in what year? 1889
by Gustave

52. The Nigerian to win a Nobel Laureate is?
Prof. Wole Soyinka

53. N.Y.S.C was established in what year? 1973

54. Nigeria Civil War started and ended in what
year? 1967-1970

55. Nigeria changed to use of Naira and kobo in
what year? 1973

56. The largest continent in the world is? ASIA

57. The youngest judge in the whole world is
John Payton

58. The first military coup carried out in Nigeria
was in 1966.

59. Who formed the first political party in
Nigeria?
Answer: Herbert Macaulay

60. What was the first political party
in Nigeria?
Answer: NNDP

61. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

62. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osinbajo

62. What does the eagle in the Nigerian coat of
arm
represent?
Answer: Strength

63. Representative democracy is best
characteristic by
Answer: free elections and proper registers of
voters

64. While political partial parties aim at forming
a government pressure groups aim at
Answer: influencing governmental decisions

65. When the electorate vote for representatives
who is turn vote on their behalf we say it is
Answer: an indirect election

66. An election which is conducted to fill a
vacant seat in a legislature is called a
Answer: by election

67. Which of these countries does NOT operate
a federal constitution
Answer: France

68. The major advantage of the secret ballot is
that
Answer: it ensures the anonymity of each voter

69. In a one party state
Answer: the ruling party is the only legal party

70. A cabinet system of government is
practiced in
Answer: Britain and Canada

71. A proclamation by the head of state ending
a session of parliament is called
Answer: a dissolution

72. The constitution of the federal republic of
Nigeria
Answer: promotes unity of diversity

73. The transfer of authority to local
government council is known as
Answer: delegation

74. The principle of anonymity of civil servants
means that they
Answer: are credited or blamed for any thing
they do

75. The six registered political parties in Nigeria
in 1982 were
Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

76. Which of the following is NOT a pressure
group in Nigeria
Answer: farmers

Go to NSCDC recruitment portal at http://www.nscdc.gov.ng
Find all accessible jobs and choose the one
you want to apply for.
Fill the online application form accurately,
review it and submit. Then follow all the
instructions at the portal for additional
clarifications.

Click to Download NSCDC COMPLETE PAST QUESTIONS 2019 pdf  

Related post :

Follow Us On :

Facebook 

Twitter 

Fb Chat Group 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*